Alle blogs

Permanente educatie: houd kennis én vaardigheden actueel

17 januari 2024 Podcast
Broedplaats - Permanente educatie voor de overheid

In een vorige aflevering vertelden Helga Witjes en Mariël de Vries over de Overheidsontwikkelcyclus. Die is bedoeld om gemeenten, provincies en waterschappen te ondersteunen bij alle ontwikkelingen waar ze tegenaan lopen. In deze podcast pikken we die draad op en we verbinden hem meteen met permanente educatie. Aan het woord zijn wederom Helga Witjes en dit keer ook John de Ruiter, directeur van de Nederlandse vereniging voor burgerzaken (NVVB).

John is fervent voorstander van permanente educatie bij de overheid. In het domein Burgerzaken, bijvoorbeeld, is vakkennis voortdurend aan veranderingen onderhevig is. “Neem alleen al wetgeving. Het is daarom zaak om bij te blijven. En soms drukt de actualiteit ons met de neus op de feiten. Je herinnert je de grootschalige paspoortfraude van een paar jaar geleden. Iedereen ziet dan weer hoe belangrijk opleiden is en blijft.”

Maar niet alleen vakkennis is belangrijk. Medewerkers moeten ook beschikken over de juiste vaardigheden. “Burgerzaken is de poort van Nederland”, aldus de Ruiter. “Daar hoort goede dienstverlening bij. Burgers worden steeds mondiger. Onze mensen moeten daar ook qua vaardigheden op kunnen inspelen. Denk aan professionele communicatie, maar ook aan omgaan met weerstand of zelfs agressie.”

Evalueren, bijstellen, bijblijven

Helga geeft aan dat gemeenten nog vaak blijven hangen in Plannen en Uitvoeren. Dat is maar de helft van de PDCA-cyclus. Evalueren en Bijstellen zijn juist belangrijk om te blijven meeveranderen met de tijd. Wat dat betreft loopt Burgerzaken, aangevoerd door de NVVB, voor op veel andere vakdomeinen bij gemeenten.

Het diplomastelsel van de NVVB werkt met certificering voor drie jaar, legt John uit. Daarna moet je je kennis en kunde vernieuwen. “Want ook onze toetstermen veranderen voortdurend mee met de actualiteit. En dat werkt. Je ziet nu dat er een lichting opgaat voor de vernieuwing van hun certificaat. We zien tegelijk dat er steeds meer diploma’s en certificaten worden afgegeven. En dat in een heel breed vakgebied.”

Iedereen doet mee

Voor doorgewinterde medewerkers Burgerzaken zijn er overigens regelingen om vakkennis aan te tonen zonder de hele opleiding te hoeven doorlopen, met een samengesteld examen. Maar het is aan het management van een gemeente om te bepalen wat ze van hun medewerkers verlangen aan houding en vaardigheden.

Helga: “Dat geeft meteen aan dat ook het management moet aansturen op leren, en dat daarvoor een geschikte infrastructuur moet klaarliggen. En dan heb je een uitstekende basis voor permanente educatie!”

 

Benieuwd naar de rest van het gesprek? Luister naar de podcast en kom dan ook te weten wat er op 1 februari in Papendal gaat gebeuren!