Alle blogs

Gemeentespecifiek leren in de gemeente Westland

13 februari 2024 Klantervaring, Podcast
Gemeentespecifiek leren

Gemeentespecifiek leren

De gemeente Westland werkt al een aantal jaar met een leerplatform en e-learning. Dat leverde ervaringen en inzichten op, die de gemeente graag deelt met collega’s in het land. In De Broedplaats praat Ingrid van Zeeland (directeur van SEP) met Manon Albers (HR-medewerker Mobiliteit en Ontwikkeling van de gemeente Westland) over e-learning.

Splits de bibliotheek en de boeken

Manon vertelt: we zijn begonnen met een leerplatform dat paste bij ons HR-systeem en dat al gevuld was met leercontent en e-learning. Een mooie start, maar bij de evaluatie vonden we de e-learning vrij commercieel gericht en misten we een gemeentespecifieke insteek. Toen besloten we het platform te beschouwen als de bibliotheek en de leervormen als boeken. Zo bepalen we nu zelf wat we in de bibliotheek zetten.

Zelf e-learning maken

We hebben ongeveer een half jaar zelf e-learning gemaakt. Dat was leuk, maar kostte wel veel tijd. Hoe ga je om met wetswijzigingen, over welke onderwerpen heb je e-learning nodig? Je moet kiezen wat je met HR-tijd doet en het bleek te veel werk om de e-learning zelf te maken. Ingrid vult aan: er komt zoveel kijken bij het maken van e-learning. Denk aan didactiek, verschillende leervormen, video’s en interactiviteit, digitale toegankelijkheid en techniek… het is een vak apart. Manon: en dan het onderhoud, hoe volg je de actualiteit en wetswijzigingen? Je hebt eigenlijk een soort van garantie nodig dat de e-learning goed is. Neem bijvoorbeeld een belangrijk thema als informatieveiligheid, dat komt jaarlijks terug en moet wel allemaal kloppen.

Recept voor een gemeentesausje

Manon: we kozen daarom voor gemeentespecifieke e-learning, maar wel met een extra gemeentesausje. We vroegen ons af: hoe kunnen we de e-learning verwestlandsen?

Benieuwd naar het antwoord op die vraag? Luister naar de podcast om te horen hoe de gemeente Westland nu een combinatie van leervormen heeft waar iedereen voordeel van heeft. Manon vertelt ook over onboarding, preboarding en het groeiende belang van online leren. Nóg meer weten? Neem gerust contact op met Manon.

Bekijk of luister de podcast: Gemeentespecifiek leren in de gemeente Westland

Zie je geen Vimeo-player? Klik dan hier om de video te bekijken.