Regiobijeenkomsten 2018 - SEP
18767
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-18767,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Regiobijeenkomsten

Wij nodigen je van harte uit voor onze kosteloze jaarlijkse SEP regiobijeenkomsten, mét Surinaamse lekkernij!

De verschillende netwerkbijeenkomsten gaan in op de actualiteit (o.a. BIG/BIO) en worden speciaal georganiseerd voor CISO’s, FG’s, Controllers, P&O/HRM en iedereen die zich bezighoudt met het actuele thema informatieveiligheid en privacy over de boeg van leren en ontwikkelen binnen de (lokale) overheid.

Voor ieder wat wils!

Het programma staat in het teken van de actualiteit, zoals verplichte PIA’s,de integratie van het ISMS in de planning & controlcyclusde vervanging van de BIG door de BIO per 1 januari.

 

Het programma is opgedeeld in 2 thema’s.

De ochtend staat in het teken van planning & control en informatieveiligheid. Speciaal voor (concern)controllers, CISO’s en FG’s.

 

In de middag richten we ons op iBewustzijn en e-learnings. De middag is speciaal voor de HRM-adviseur, opleidingscoördinator en thema-houders van terugkerende thema’s (zoals CISO, FG, ARBO-coördinator, etc).

Ochtendprogramma

9.15 - 9.30 Inloop met koffie en thee
9.30 - 10.15 Best practices Privacy en de functie van de PIA - Haykush Hakobyan & Yasmina El-Betioui
10.15 - 10.30 Pauze
10.30 - 11.15 Welk ISMS / GRC-tool past bij u? - Jan Post & Rutger Pouwels
11.15 - 12.00 Welke risico's loopt u op het gebied van cybercrime? - Frank Roumans & Ton Rittimon
12.00 - 13.00 Netwerklunch - incl. Surinaamse lekkernij

Middagprogramma

12.00 - 13.00 Netwerklunch - incl. Surinaamse lekkernij
13.00 - 14.00 Sturen op permanent leren in de gemeente - Ingrid van Zeeland
14.00 - 14.15 Pauze
14.15 - 15.15 Een leer- en ontwikkelomgeving anno 2018! - Maja Vasic & Sharon van Rooij
15.15 - 16.00 Gemeentespecifieke e-learning en introductieprogramma's - Ingrid van Zeeland

Het is ook mogelijk om voor één dagdeel in te schrijven.

Het programma

Best practices Privacy en de functie van de PIA

In het afgelopen jaar is veel ervaring opgedaan met de invoering van de AVG. Maar, het is nog lang niet klaar. Er zijn gemeenten die al ver zijn en gemeenten die net zijn gestart. Er is nog veel te doen! In deze sessie besteden we aandacht aan de implementatie-uitdagingen binnen het sociaal domein en de uitdagingen voor de FG.

Deze kennis en ervaringssessie geeft je inzicht om in je eigen organisatie de AVG verder te kunnen implementeren en zelf op eenvoudige wijze PIA’s te kunnen uitvoeren. We hebben het over de aanpak van diverse vereisten vanuit de AVG komen ter tafel, zoals het uitvoeren van de DPIA, register voor verwerkingsactiviteiten, de procedure omtrent de rechten van de betrokkenen, etc.

Welk ISMS / GRC-tool past bij u?

Twijfelt u ook wat bij uw organisatie past?

Veel gemeenten zijn gestart met de BIG en hebben een summier ISMS, handboek of soms zelfs nog Excel om de maatregelen in bij te houden. Met de komst van de ENSIA en de mate van integratie naar de planning en controlcyclus ontstaat de behoefte naar meer functionaliteit. Daarnaast wordt de BIG vervangen door de BIO per 1 januari aanstaande. Dat betekent weer een omslag in uw normenkader. Bent u op zoek naar een ISMS of wilt u doorgroeien, dan wilt u weten wat de mogelijkheden zijn. Maar welke vormen van ISMS zijn er? Wanneer is er sprake van een GRC-tooling? En welke keuze heb ik als gemeente? Wat past bij je gemeente en je eigen ambitie?

In deze presentatie wordt tevens drie modellen ISMS/GRC-tooling gepresenteerd die bij in totaal 150 gemeenten worden ingezet. U krijgt niet alleen inzicht in de verschillen, u gaat ook ervaren welk ISMS/GRC-tooling het beste bij u als organisatie past zodat u als organisatie de regie houdt en kunt groeien in uw ambitie.

Welke risico's loopt u op het gebied van cybercrime?

Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. In de dagelijkse berichtgeving in de media komt dit onderwerp steeds vaker naar voren.

Wat zijn de aanvalsvlakken binnen een gemeente op het gebied van cybersecurity en cybercrime? Welke kwetsbaarheden zitten daar? Zijn er maatregelen getroffen en zijn die effectief? In een risicobenadering wordt uitgegaan van een basisniveau en van extra maatregelen die nodig zijn voor specifieke risico’s. Hoe pak je dat aan?

Als voorbeeld gaan we in op het voorkomen van datalekken via de mail. Dit is namelijk met 80% een van de grootste oorzaken van datalekken. Voorkomen, signaleren, registreren en leren is de beste aanpak. Welke instrumenten zijn hiervoor beschikbaar?

Netwerkdag -67
SEP academie

Sturen op permanent leren in de gemeente

Hoe geef ik medewerkers eigen verantwoordelijkheid binnen de doelen van de organisatie? En, hoe zorg ik ervoor dat ze permanent gaan leren, vanuit een intrinsieke motivatie? Tijdens deze sessie gaan we in op de voorwaarden van een didactisch model in de e-learning en digitale leeromgeving.

Waar moet ik eigenlijk op letten? Wat zijn de valkuilen? Hoe krijg ik de organisatie mee? We gaan ook verder in op het belang van een didactisch model, op de mogelijkheden van sturen op het ‘leren leren‘ met nieuwe leervormen en middelen zoals e-learning en digitale leeromgevingen.

Een leer- en ontwikkelomgeving anno 2018!

Alles wat u wilt weten over een leer- en ontwikkelplatform voor uw organisatie leert u tijdens deze workshop. We gaan in op de volgende vragen:

Wat is een leer- en ontwikkelplatform? Welke eisen stel je hier als organisatie aan? Wat zijn de verschillen met een ‘LMS-leer-managementsysteem’?

Na de sessie heeft u als HRM-er en/of ICT-er goed inzicht in uw wensen en eisen aan de leverancier of in een aanbesteding.

NB: Na afloop krijgen deelnemers een voorbeeldprogramma van de eisen van een leer- en ontwikkelplatform.

Gemeentespecifieke e-learning en introductieprogramma's

Over e-learnings en gemeentebrede basiskennis, introductieprogramma’s, leercirkels iBewustzijn op informatieveiligheid en privacy, leercirkels voeding en bewegen, e-learning Burgerzaken, e-learning Belastingen… wat is er allemaal specifiek voor gemeenten en hoe kun je het slim inzetten om in je eigen organisatie te sturen op het ‘leren leren’?

Onze sprekers

ingrid

Ingrid van Zeeland

Jan

Jan Post

frank

Frank Roumans

Haykush

Haykush Hakobyan

rutger

Rutger Pouwels

Maja

Maja Vasic

Sharon

Sharon van Rooij

Locaties en data

Gemeente Tholen  –  13 september 2018

Gemeente De Bilt  –  18 september 2018

Gemeente Noordwijk  –  20 september 2018

Gemeente Almelo  –  25 september 2018

BMWE Gemeenten (locatie Winsum)  –  27 september 2018

Gemeente Heerhugowaard   –   2 oktober 2018

Equalit (locatie Oosterhout)  –  4 oktober 2018

BsGW (locatie Roermond) – 30 oktober 2018

SEP Regiobijeenkomst