Maandbrief maart 2017 - SEP
15905
post-template-default,single,single-post,postid-15905,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-12.1.1582105462,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Maandbrief maart 2017

Wij zijn SEP

Misschien is het je al opgevallen, wij hebben een nieuwe naam: SEP

Ook hebben we ons aanbod uitgebreid met klassikale trainingen. De combinatie van klassikale trainingen en e-learning (blended learning) past bij onze visie op leren.

Daarnaast zijn wij druk bezig met de ontwikkeling van onze nieuwe website, die
binnenkort live gaat. Hier zal ook een pagina over ons team te zien zijn.
Het team van SEP is de afgelopen paar maanden sterk uitgebreid.
Benieuwd welke gezichten er nu eigenlijk bij SEP horen, naast Ingrid en Jules? Hou dan de volgende maandbrief in de gaten voor de aankondiging van onze nieuwe website!

iBewustzijn: jullie ervaringen

Een aantal gemeenten zijn al druk bezig met de leercirkel iBewustzijn. Deze ervaringen van onze klanten willen wij jullie niet onthouden.

Esther Zijlstra, CISO van de gemeente Nijmegen, is nu gestart met de eerste ronde. Zij vertelt: “Het is ons doel om met de leercirkel meer maatwerk te kunnen leveren in het opleiden van onze collega’s. Het is de bedoeling hen informatie te bieden waar ze ook wat aan hebben in hun functie.”
SEP heeft in samenwerking met onze partners workshops over iBewustzijn verzorgd voor onder andere de gemeente Meierijstad. “De workshops waren interactief. Hierdoor zijn niet alleen de medewerkers bewuster geworden van o.a. cybercrime en datalekken, maar het heeft mij ook bewuster gemaakt van de knelpunten”, aldus CISO Anke Hobbelen. “Daarmee zijn de aandachtspunten in de organisatie op het gebied van informatieveiligheid voor mij zichtbaar geworden.”

Ontwikkelingen op gebied van informatieveiligheid & privacy

De laatste tijd is er veel aandacht voor informatieveiligheid en privacy. De VNG benadrukt dat het een groot misverstand is dat deze thema’s vooral te maken hebben met techniek en ICT. Juist de medewerkers van organisaties kunnen hacks en datalekken voorkomen. De VNG raadt ambtenaren aan om regelmatig contact te hebben met de functionaris informatiebeveiliging (CISO).
Een veelbelovende ontwikkeling is dat de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) dit jaar mogelijkheden gaat onderzoeken om informatie te delen tussen gemeenten. Zo kunnen risico’s en dreigingen op het gebied van informatiebeveiligingsincidenten zoals datalekken beter bestreden worden.
De nieuwe Europese privacywetgeving zorgt ervoor dat gemeenten hun denken en handelen moeten aanpassen. Het wordt bijvoorbeeld verplicht om een functionaris gegevensbescherming aan te stellen. De 5-daagse training van SEP – in samenwerking met Aranea-ISM en S-Pedia – is een goed begin om invulling te kunnen geven aan de functie-eisen van de FG.

SEP is klaar voor ENSIA

Dit jaar wordt een nieuwe systematiek ingezet voor gemeenten voor het afleggen van de verantwoordelijkheid over de informatieveiligheid: de Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA). Met ENSIA wordt de situatie van de gemeente getoetst aan de hand van normen uit de BIG.

SEP is klaar voor ENSIA! Ons ISMS 2.0 is namelijk voorzien van een exportfunctie naar Excel. De vragenlijst van ENSIA wordt op deze manier automatisch ingevuld, waardoor gemeenten snel en efficiënt verantwoording kunnen afleggen aan het Ministerie. Deze functie gaat live zodra de definitieve vragenlijst van ENSIA bekend is.

16 maart  Vervolgtraining CISO in de praktijk Den Bosch
4 april Training Functionaris Gegevensbescherming (FG) Den Bosch
5 april Congres Digitale Agenda 2020 Maarssen
13 april Training Functionaris Gegevensbescherming (FG) Zwolle
31 mei CISO Netwerkdag Midden-Nederland
september Basistraining CISO Volgt
september Vervolgtraining CISO in de praktijk Volgt
oktober Training Functionaris Gegevensbescherming (FG)